EMEA undersöker
cox-2 hämmares säkerhet

Ett par nya studier signalerar att cox-2 hämmare kan ha mer biverkningar än man tidigare trott. Den europeiska läkemedelsmyndigheten har därför beslutat undersöka medlens säkerhetsprofil.

23 sep 2002, kl 10:34
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA har påbörjat en undersökning av cox-2 hämmarnas säkerhetsprofil.

? Anledningen är att rapporterna om biverkningar är högre än väntat, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

En undersökning, VIGOR-studien har till exempel visat på högre risk för hjärtinfarkt vid användning av rofecoxib (Vioxx) jämfört med naproxen, (0,4 procent jämfört med 0,1 procent). Ett resultat som gjorde att företaget MSD ändrade sin varningstext i USA.

Resultaten från den så kallade CLASS-studien då man jämfört celecoxib ( Celebra) med ibuprofen och diklofenak har också föranlett diskussioner om biverkningsfrekvensen hos cox-2 hämmare.

Frankrike, Irland och Tyskland har utsetts att för EMEA göra undersökningen.. Rapportländerna ska titta på om biverkningarna är en klasseffekt, alltså gäller för samtliga cox-2 hämmare eller om det gäller speciella preparat och jämföra cox-2 hämmare med NSAID-preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng