EMA listar behoven för barn

Hjärtarytmier, hypertoni, astma, gastrit, magsår och depression hos barn är sjukdomstillstånd där behoven av behandling är störst, enligt en rapport från EMA:s pediatriska kommitté.

26 jan 2011, kl 11:32
0

Annons

Sedan 2006 pågår inom EU ett arbete för att fler läkemedel ska testas och godkännas för barn. I princip ska alla nya läkemedel, för att godkännas, också vara testade på minderåriga. Den pediatriska kommittén har nyligen kommit med en rapport om användningen av läkemedel på barn i medlemsstaterna. I rapporten listar kommittén de läkemedelsgrupper som används mest utanför indikation eller utan att vara godkända för barn.

Antiarytmika, protonpumpshämmare
, preventivmedel till ungdomar, och antibiotika till mycket små barn är några av grupperna som listas.
Samtidigt som alla nya läkemedel också testas för behandling av barn pågår ett arbete för att redan godkända läkemedel ska få utökad indikation. Senast i raden är Pfizers ögondroppar Xalatan som godkänts för behandling av glaukom också hos barn.

Tidigare i år har till exempel blodfettssänkaren Lipitor och blodtrycksmedlet Diovan fått barnindikation. Företag som ansöker och testar sina redan godkända läkemedel får patentet förlängt med sex månader.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng