Morot förbättrade inte blodtrycket

En bonus till brittiska allmänläkare för att förbättra behandlingen av högt blodtryck tycks inte ha påverkat resultatet.

26 jan 2011, kl 12:26
0

Sedan 2004 har man i Storbritannien ett bonussystem, pay for perfomance, till allmänläkare i hopp om att förbättra behandlingen av hypertoni. Men forskare från USA, Kanada och Storbritannien fann inte några märkbara fördelar med systemet enligt en artikel i den medicinska tidskriften BMJ.

Forskarna har
analyserat uppgifter från närmare en halv miljon patienter från innan bonussystemet infördes och efter. Deras slutsats är att det är få förbättringar som kan härledas till introduktionen av bonusar, trots att det verkar som att något fler blir behandlade efter systemets införande. Förekomsten av stroke och hjärtinfarkt hade till exempel inte minskat.

En förklaring kan enligt forskarna vara att de uppsatta målen för att erhålla bonusen är för lågt satta, det vill säga för nära befintlig praxis.
Andra menar att det är för tidigt att dra några slutsatser av det nya systemet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng