Annons

EMA kritiseras för att Thomas Lönngren inte kyldes av

EMA:s beslut att låta sin tidigare vd Thomas Lönngren börja arbeta som rådgivare för läkemedelsindustrin bara veckor efter att han slutat sin anställning på myndigheten har fått kritik. De finns risk för intressekonflikter menar kritiker.

1 mar 2011, kl 10:59
0

Det är en grupp intresseorganisationer, bland annat konsumentorganisationen BEUC, Health Action International och Alliansen för öppen lobbying, ALTER-EU som vänt sig till EU-kommissionären för hälsa och konsumentfrågor, John Dalli med sin kritik.

De menar
att EMA inte följer de strikta regler som EU satt upp för att förhindra otillbörlig påverkan i den medicinska lagstiftningsprocessen.
Thomas Lönngren fick grönt ljus för att direkt efter att han avslutat sin anställning vid läkemedelsmyndigheten börja som konsult inom den privata läkemedelsindustrin. Kritikerna anser att EMA:s styrelse borde ha begärt mer information av Thomas Lönngren och inte bara nöjt sig med en försäkran från hans sida, om att det inte fanns någon risk för intressekonflikter eller att han skulle bryta mot uppförandekoden när han började arbetet som konsult.

Organisationerna anser
att det saknas en period av avkylning mellan Thomas Lönngrens anställningar och att det kan leda till intressekonflikter.