EMA granskar vaccin mot apkoppor
Foto: Istock

EMA granskar vaccin mot apkoppor

Läkemedelsmyndigheten EMA startar en granskning av smittkoppsvaccinet Imvanex som vaccin mot apkoppor.

28 jun 2022, kl 15:14
0

Annons

Expertkommittén CHMP inom EU:s läkemedelsmyndighet EMA undersöker om godkännandet för smittkoppsvaccinet Imvanex kan utökas till att även gälla apkoppor. Åtgärden är till för att möta det pågående utbrottet av apkoppor inom EU och i andra länder utanför Afrika, där viruset cirkulerar även annars.

Imvanex är för närvarande godkänt i EU för att förebygga den utrotade sjukdomen smittkoppor hos vuxna. Vaccinet innehåller en levande modifierad form av ett virus som heter ”vaccinia Ankara” och som är släkt med smittkoppsviruset och med apkoppsvirus. Vaccinviruset kan dock inte orsaka sjukdom hos människor eller föröka sig i mänskliga celler. Däremot framkallar det produktion av antikroppar som skyddar även mot smittkoppor eftersom virusen är så lika varandra. Och motsvarande likhet gör att experterna anser att antikropparna bör skydda även mot apkoppor.

I laboratoriestudier har forskare också visat att de antikroppar som produceras efter vaccinering faktiskt kan neutralisera apkroppsvirus. På basis av bland annat dessa forskningsresultat startar CHMP nu sin granskning.

I USA är Imvanex godkänt mot både smittkoppor och apkoppor under namnet Jynneos.  En krishanteringsgrupp inom EMA rekommenderar att EU-länder som så önskar kan importera och använda Jynneo mot apkoppor medan CHMP:s utvärdering pågår. Ett skäl till detta är att tillgången till Imvanex i Europa är begränsad.

Sedan det europeiska utbrottet av apkoppor, främst bland män som har sex med män, upptäcktes i maj har över 2 700 fall rapporterats i Europa. I Sverige har hittills 13 fall konstaterats. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att göra en nationell plan för vaccinering av personer som utsatts för apkoppsviruset.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng