E-vitamin förebygger luftvägsinfektion hos äldre

Tillskott av E-vitamin minskar risken att bli förkyld hos äldre personer. Det visar en sjukhemsstudie i USA.

18 aug 2004, kl 12:53
0

Annons

Olika infektioner i luftvägarena kan göra äldre personer mycket försvagade och innebära en allvarlig risk. Amerikanska forskare har nu visat att tillskott av E-vitamin kan göra äldre personer mindre mottagliga för infektioner i övre luftvägarna. Studien publicerades i dagens JAMA.
I studien ingick 617 sjukhemsboende personer i åldern 65 år och äldre. De som under ett års tid tog en E-vitamin tablett hade signifikant färre förkylningar och 20 procents lägre risk generellt att bli förkylda än de som fick placebo. Däremot minskade inte E-vitamin risken för infektioner i nedre luftvägarna.
Forskarna har tidigare visat att tillskott av E-vitamin förbättrar immunförsvaret. Det bekräftar att näringstillförsel har stor betydelse för sjukdomsresistens menar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng