Annons

Statiner kan användas för hiv-behandling

En spansk studie föreslår att statiner kan användas för att behandla hiv-patienter. I både djur och människa har man lyckats visa positiva effekter.

17 aug 2004, kl 14:06
0

Annons

De spanska forskarna har testat lovastatin, som inte finns registrerad i Sverige, på båda möss och människa. Antalet hiv-virus sjönk under behandlingen och antalet T-celler ökade.

Enligt artikeln i Journal of Experimental Medicine verkar det som att statinen hindrar hiv-viruset från att ta sig in i och infektera celler, samt hindrar viruset från att ta sig ut från redan infekterade celler.

De sex aidspatienterna som testades, som ännu inte startat någon annan behandling, fick lovastatin i en månad. Under den tiden sjönk antalet hiv-virus och antalet T-celler ökade. Sedan sattes lovastatin ut och virusnivåerna ökade igen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng