E-recept inte riskfritt

Elektronisk hantering av recept är ingen garanti för att allt blir
rätt. Dödliga doser av narkotiska läkemedel har lämnats ut vid minst
två tillfällen, enligt en undersökning gjord av Computersweden.

14 apr 2008, kl 12:03
0

Omkring 70 procent av alla recept är elektroniska idag. Digitaliseringen började i stor skala redan för tio år sedan ? framför allt för att förbättra patientsäkerheten. Men en genomgång som tidningen Computersweden gjort visar att systemet inte är fläckfritt.

Vid två tillfällen har brister i Apotekets terminalsystem bidragit till att patienter har fått tio gånger högre dos än avsett av det narkotiska läkemedlet Dolcontin. I ett av fallen hade läkaren ordinerat en lägre dos och i ett annat fall ett helt annat läkemedel. Andra recept har expedierats felaktigt bland annat när systemet ändrat en patients personnummer och när det inte registrerat att ett recept var makulerat.

Över 12 000 receptmissar sker varje år; kunden får fel läkemedel, fel dos eller också expedieras läkemedlet till fel person. Det finns dock inga uppgifter om hur många av dessa recept som är elektroniska.

Någon samlad granskning av det elektroniska systemets säkerhet när det gäller journaler och recept saknas idag, skriver Computersweden. Men en utvärdering är på gång och det första resultatet väntas om några veckor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng