E-cigaretter kan vara läkemedel

E-cigaretter som innehåller nikotin är läkemedel, men inga e-cigaretter har godkänts av Läkemedelsverket.

6 maj 2013, kl 10:17
0

Försäljningen av så kallade e-cigaretter, som säljs främst på nätet men också i daglig varuhandeln är olagliga om de innehåller nikotin och inte godkänts som läkemedel.

De här cigaretterna består oftast av en cigarettformad metallhylsa som laddas med en ampull. När ampullen hettas upp av ett batteri bildas vattenånga som rökaren suger i sig. Det är innehållet i ampullen som Läkemedelsverket har synpunkter på.
– Haken är när ampullen innehåller nikotin, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.
– Då klassas ”cigaretten” som läkemedel och ska vara godkänd av Läkemedelsverket. Men idag har inget av de företag som säljer de här produkterna ansökt om godkännande.

E-cigaretter och påfyllnadsvätskor som inte innehåller nikotin har Läkemedelsverket inga synpunkter på. Från myndighetens sida går man nu ut med information i branschtidningar och tar kontakt med företag som säljer de här cigaretterna.

I Danmark och Norge har alla ansökningar om att få sälja e-cigaretter hittills fått avslag. Den danska Giftinformationscentralen slog nyligen larm om att allt fler barn förgiftas av starkt nikotinhaltiga cigarettvätskor, som oftast säljs i behållare helt utan barnsäkra korkar.
I Sverige har det ännu inte kommit sådana rapporter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng