Inget rökstopp genom e-cigaretter

Inget rökstopp genom e-cigaretter

Det finns inget tydligt stöd för att e-cigaretter fungerar som hjälp för att sluta röka.

2 jun 2015, kl 11:55
0

Forskare från Kanada hade målsättningen att se vad tidigare gjorda studier om e-cigaretter kunnat visa. Dels tittade man på effekten av e-cigaretter som hjälp för att sluta röka och dels undersöktes säkerheten.

Från litteraturdatabaserna MEDLINE och EMBASE gick det att hitta 297 studier som berörde e-cigaretter. Bara fyra av dem hade ett upplägg där det gick att dra slutsatser om effekten om rökstopp. Dessa studier följde rökare och undersökte nyttan av e-cigaretter jämfört med placebo som aktiv kontroll eller ingen behandling. Två av dem var randomiserade och två av dem observationsstudier utan kontroller.

Att man inte kunde hitta fler studier än fyra stycken är ett viktigt fynd säger en av forskarna till Medscape. Det finns helt enkelt inte så mycket data ännu.

Resultaten visade att det gick att se att deltagare som använde aktiva e-cigaretter rökte vanliga cigaretter i mindre omfattning efter en månad. Dock satt effekten inte i sig och efter tre månader och sex månader fanns det inte längre någon skillnad. Forskarna kunde alltså inte se att det finns några tydliga bevis för att e-cigaretter är ett bra alternativ om man vill sluta röka.

För att undersöka säkerhetsaspekter kunde forskarna slå ihop 18 studier till en analys och man noterade att rökning av e-cigaretter gav torrhosta, halsirritationer och andfåddhet.

Studien presenterades vid årets upplaga av American thoracic society-kongressen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng