Försök med självtestning mot HPV

800 kvinnor i Oslo-området ska testa sig själva mot HPV.

6 maj 2013, kl 11:04
0

Det norska Kreftregistret startar i maj ett forskningsprojekt för att förebereda ett större nationellt projekt som ska erbjuda alla norska kvinnor gratis självtestning mot humant papillomvirus, HPV.

I det här första projektet ska 1600 kvinnor erbjudas att delta i projektet. Alla är kvinnor som inte svarat på den första påminnelsen om screening. Hälften av kvinnorna blir sedan uttagna till en kontrollgrupp som enligt praxis får en andra påminnelse om att låta testa sig. Den andra gruppen får erbjudande om att göra testet själva hemma. De som får ett positivt svar på hemmatestet erbjuds därefter en gynekologisk undersökning. De som fått ett negativt svar erbjuds att genomgå också en vanlig screening.

I den här mindre första studien ska två olika test användas för att se vilket av de två som fungerar bäst för de norska kvinnorna.
– Eftersom många kvinnor inte deltar i det generella erbjudandet om screening hoppas vi att med enkla medel finna ett sätt att få fler att delta. Ett enkelt hemmatest kan vara en väg, säger projektledaren Mari Nygård till norska Dagens Medicin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng