E-cigaretter är läkemedel

E-cigaretter är läkemedel

Kammarrätten i Stockholm har beslutat att e-cigaretter med nikotin är läkemedel.

6 mar 2015, kl 10:57
0

Kammarrätten gör samma bedömning som Läkemedelsverket och förvaltningsrätten tidigare gjort och säger att e-cigaretter är att betrakta som läkemedel. Domen gör att e-cigaretter och påfyllnadsvätskor inte får säljas i Sverige utan tillstånd från Läkemedelsverket. Produkterna måste först utvärderas och godkännas.

Motivet till domen är att produkterna innehåller nikotin vilket har en farmakologisk effekt och används vid rökavvänjning och för att lindra tobaksabstinens.

Kammarrätten i Stockholm ändrade inte underinstansernas beslut att förbjuda ett bolag att sälja e-cigaretter och påfyllnadsvätskor med ett löpande vite om 700 000 kr vid varje överträdelse.
En ledamot var skiljaktig.

Fram tills den nya domen kom kunde e-cigaretter säljas helt oreglerat genom att en distributör överklagat Läkemedelsverkets och förvaltningsrättens tidigare beslut. Orsaken var att en inhibition trädde ikraft under tiden som kammarrätten behandlade ärendet.

EU har tidigare antagit ett nytt tobaksdirektiv som ska reglera handeln av e-cigaretter men det kan dröja ett år innan direktivet införlivas i den svenska lagstiftningen.

Domen kan överklagas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng