Fungerande vaccin mot hepatit E

Ett nytt vaccin mot det mer okända hepatit E gav ett högt skydd och med en långvarande effekt.

6 mar 2015, kl 12:58
0

En stor fas III-studie av ett vaccin mot hepatit E påbörjades 2007 i Kina och nu har resultaten från en förlängd uppföljning publicerats.

Fler än 56 000 personer gick igenom ett vaccinationsprogram mot hepatit E och en lika stor kontrollgrupp fick hepatit B-vaccin som man redan vet effekten av.

Bland de som fått hepatit E-vaccin fick 7 personer sjukdomen jämfört med 53 fall i kontrollgruppen. Vaccinationseffekten var 86.8 procent. Man såg ingen skillnad i sjukdomsförlopp mellan grupperna och inte heller några större biverkningar från vaccinet.

Av de som fick tre doser av det nya vaccinet hade 87 procent fortfarande kvar ett immunologiskt skydd efter 54 månaders uppföljning.

Vaccinet var utformat för att ge skydd mot hepatit E av serotypen 4, som är den variant av viruset som sprids i Kina. Om vaccinet även ger skydd mot andra virusvarianter vet man ännu inte.

Hepatit E typ 1 och 2 har ett allvarligare sjukdomsförlopp och har rapporterats ha en dödlighet på mellan 1 och 3 procent hos vuxna smittade, men upp till 25 procent dödlighet hos gravida och små barn. WHO beräknar att 56 600 personer dör varje år dör av Hepatit E. I västvärlden dominerar typ 3 som oftast ger en mild sjukdom med låg dödlighet. vilket typ 4 också har. Hepatit E-infektion kan ge typiska gulsotssymptom som gulhet i hy och ögonvitor, feber, aptitlöshet och svullnad och ömhet över levern.

I Sverige har man tidigare ansett att hepatit E är en sjukdom som utlandsresenärer tar med sig hem men sedan några år vet man att det också pågår en inhemsk spridning. Sjukdomen sprids sällan mellan människor utan det är framförallt djur som bär på viruset och som smittar människor. Vatten och föda är två andra smittvägar.