Extrapengar för hepatit C

Staten och Sveriges Kommuner och Landsting har nu kommit överens om statens bidrag till landstingens läkemedelskostnader under det kommande året.

9 mar 2015, kl 10:40
0

Landstingen får statsbidrag för 70 procent av behandlingen för hepatit C.

Under 2012, 2013 och 2014 har det inte funnits något avtal mellan staten och landstingen om hur statens bidrag skulle se ut. Det har inte inneburit att landstingen stått för hela kostnaden.
– Nej vi har fått ersättning i princip på löpande räkning. Och det har inte heller varit något större problem eftersom vi haft vikande kostnader för förmånerna de senaste åren, säger Gunilla Törnwall Bergendahl på SKL.

Men nu har en ny kostnadsbomb, de nya behandlingarna mot hepatit C kommit och ett avtal har blivit allt viktigare igen.
Det ettåriga avtal som nu slutits omfattar totalt 22,48 miljarder kronor. Förutom bidrag till läkemedelsförmånerna ingår också bidrag för läkemedelsbehandling vid hepatit C för både 2014 och 2015.

Före 2004 ingick smittskyddsmedlen i läkemedelsförmånerna och landstingen fick därmed kompensation fullt ut för behandlingarna. Under ett antal år har de sedan enligt lag varit landstingens ansvar, något som inte betytt så mycket eftersom behandlingarna varit relativt billiga. I alla fall jämfört med de behandlingar som nu är aktuella för behandling av hepatit C. Parterna kom nu överens om att landstingen ska kompenseras för de här läkemedlen. För 2014 får landstingen 657 miljoner kronor för behandlingarna och för 2015 ingår ett bidrag på 70 procent av den beräknade kostnaden vilket motsvarar 840 miljoner kronor.

Parterna har också kommit överens om att man behöver se över den ersättningsmodell om läkemedel som man har idag för att hitta en mer långsiktig och förutsägbar modell. Förhoppningen är att den ska finnas klar inför nästa års förhandlingar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng