Annons

Dött lopp mellan sirolimus och paklitaxel

Studier som presenterades idag på ACC visar på dött lopp mellan stentar som frisätter sirolimus och paklitaxel. Men för diabetiker är det bättre med sirolimus.

6 mar 2005, kl 21:05
0

Annons

Stentar är metallnät som används vid dilatering av förträngda blodkärl, framför allt på anginapatienter. Idag finns även stentar som frisätter läkemedel. Studier på senare år har visat bättre resultat med läkemedelsfrisättande stentar än med dem som inte frisätter läkemedel.

Reality-studien har jämfört de två stentarna Cypher (sirolimus) och Taxus (paklitaxel) på anginapatienter i behov av revaskularisering. Hypotesen var att Cypher skulle vara bättre än Taxus.

1386 patienter på 90 centra deltog i studien. Primär effektparameter var restenoser efter åtta månader men studien visade inte på någon statistisk skillnad mellan de båda stentarna.

Stentarna skiljer sig dock åt avseende säkerhet. Patienterna som fick Taxus-stenten drabbades av signifikant fler tromboser i stenten (1,8 procent) än de som fick Cypher-stenten (0,4 procent).

? Vi har ännu inte tillräckligt med data för att kunna välja en stent över en annan, sa Marie Claude Morice, verksam vid Institut Cardiovasculaire Paris Sud i Frankrike, vid dagens presentation.

Däremot visar en annan studie, som presenterades idag, att diabetiker ska ha stentar som frisätter sirolimus istället för stentar som frisätter paklitaxel. Diabetiker anses som en sjukare patientgrupp och har högre risk för restenos efter ballongdilatering än icke-diabetiker.

Man studerade 250 diabetiker, i behov av ballongdilatering på grund av förträngda blodkärl. Hypotesen var att Cypher inte var sämre än Taxus. Studiens primära effektmått var nyuppkommen förträngning efter nio månader. Hälften av patienterna fick en sirolimusstent och hälften fick en paklitaxelstent.

– Paklitaxelgruppen uppvisade mer förträngning och flera restenoser nio månader efter dilateringen, samt var i större behov av revaskularisering än patienterna i sirolimusgruppen, sa Adnan Kastrati, verksam vid Deutsches Herzcentrum i München, vid dagens presentation.

Baserat på studiens resultat föreslår han att diabetiker i behov av en läkemedelsfrisättande stent bör ha den med sirolimus.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng