Cochrane-studie bekräftar effekten av alendronat

I dag publiceras en omfattande metaanalys av i vilken grad alendronat minskar antalet frakturer hos postmenopausala kvinnor. Givet som primärprevention minskade läkemedlet främst risken för kotkompressioner. Hos kvinnor som fått läkemedlet i sekundärpreventivt syfte minskade även risken för frakturer i andra ben, som höfter och handleder.

22 jan 2008, kl 19:58
0

Cochrane-studien inkluderar resultat från elva studier, och forskarna har använt antal frakturer som effektmått.

– Alendronat används mycket redan i dag, och det här bekräftar användandet. Frakturer är också ett bra effektmått när det gäller osteoporosbehandling, säger Ewa Waern, överläkare på geriatriska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Analysen omfattade totalt 12,068  postmenopausala kvinnor. Antalet frakturer hos kvinnor som behandlats med alendronat i mer än ett år jämfördes med antalet frakturer hos kvinnor som antingen inte behandlats alls, eller som behandlats med kalcium och D-vitamin. Både studier av alendronat som primärprevention (innan frakturer uppstått), och sekundärprevention (patienter som haft fraktur) inkluderades.

Resultaten visar att 10 mg alendronat per dag minskar antalet kotfrakturer hos kvinnor med osteoporos, både som primär- och sekundärprevention. Dessutom sågs en signifikant minskning av antalet höft-, handled- och icke-kotrelaterade frakturer hos kvinnor som fått behandlingen i sekundärpreventivt syfte.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng