Rapport från ECDC positiv till HPV-vaccination

En rapport från europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, konstaterar
idag att det finns vetenskapligt stöd för allmän vaccination mot
livmoderhalscancer.

22 jan 2008, kl 11:55
0

ECDC har på uppdrag av europeiska kommissionen och enskilda medlemsländer granskat de vetenskapliga underlag som finns kring hpv-vaccination. Deras slutsatser publiceras i en rapport idag. Enligt rapporten kan man med hjälp av hpv-vaccinerna Gardasil och Cervarix mest troligt minska antalet personer som insjuknar i livmoderhalscancer.

Om man ska göra en allmän vaccination bör det göras på unga flickor innan sexualdebut. Debutåldern varierar i olika europeiska länder noterar ECDC, men mest troligt är det lämpligt att vaccinera flickor i åldrarna 12-15 år.

ECDC konstaterar att de inte kan beräkna kostnadseffektiviteten i att införa allmän hpv-vaccination eftersom de hälsoekonomiska systemen och kostnaderna skiljer sig mycket åt mellan olika medlemsländer. Men om ett land ska införa allmän vaccination så rekommenderar ECDC att man gör det i samarbete med skolan för att få det så kostnadseffektivt som möjligt.

Även om man inför allmän vaccination så bör man ha kvar screeningprogrammen för cellprovskontroll skriver ECDC. Detta för att fånga upp de äldre generationer kvinnor som inte blivit vaccinerade och även för att hitta de fall av livmoderhalscancer som uppstår av andra virusstammar än de som vaccinet skyddar mot.
Rapporten presenteras på ett möte om livmoderhalscancer som hålls i Bryssel idag.

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet idag skriver också Désirée Pethrus Engström, ordförande Kristdemokrater¬nas kvinnoförbund och Katarina Johansson, projektledare Nätverket mot livmoderhalscancer att Sverige snarast bör införa hpv-vaccination i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Någon gång de kommande veckorna ska Socialstyrelsen lämna besked i frågan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng