Annons

Dålig kvalitet på farmaciutbildningarna

Högskoleverkets utvärdering av farmaciutbildningarna, förutom apotekarprogrammet, tyder på att mycket behöver fixas. Av 18 utbildningar bedöms hälften brista i kvalitet.

27 aug 2012, kl 12:07
1

Annons

I utvärderingen som gäller landets alla farmaciutbildningar, förutom apotekarutbildningen, är det få lärosäten som slipper kritik, bara Umeå och Kalmar. Göteborgs universitet liksom Uppsalas, Karlstads och Linneúniversitetet har alla brister.

Av de fem receptarieutbildningarna klarar sig Umeå universitet och Linnéuniversitetet utan anmärkningar. De tre andra, Göteborg, Karlstad och Uppsala håller inte måttet enligt utvärderingen.

Receptarieprogrammet i Uppsala kritiseras på sex av åtta punkter. Studenterna har kunskap om relevanta författningar och kan samarbeta, men när det gäller till exempel läkemedelsrådgivning, förmåga att bidra till rationell och optimal läkemedelsanvändning eller förmåga att informera om och diskutera nya fakta för att bidra till en utveckling av yrket får utbildningen i Uppsala inte godkänt.

Göteborg och Karlstad kommer undan med kritik på tre respektive två av de åtta kontrollerade punkterna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Observera att när man läser rapporten från HSV ser man att det är ett antal examensarbeten som man anser inte uppnår dessa mål. Däremot skriver man att det i universitetets självvärdering visas att studenterna når dessa mål med hjälp av kurserna på utbildningen. Det är alltså 10 veckors arbete under ett program på tre år som används vid bedömningen och man tar inte hänsyn till vad de övriga 110 veckorna undervisning har resulterat i. HSV konstaterade före utvärderingen att för yrkesutbildningar som receptarieprogrammet så kan man inte ta sådan stor hänsyn till bara examensarbeten utan utbildningen som helhet är viktig. Detta stod man inte fast vid när man gjorde den slutliga bedömningen.