Annons

Cheferna blir fler när Apoteket omorganiserar

Inför omorganiseringen av Apoteket aviserades från högre ort att chefsjobben skulle bli färre. Istället har
de blivit fler.

22 aug 2005, kl 18:32
0

Annons

I den nya organisationen har verksamheten delats in i tre affärsområden (se Läkemedelsvärlden 7-8/05). Ett område innehåller apotek som har sjukhus, landsting och kommuner som kund. Ett andra affärsområde består av mindre apotek, som delats in i apoteksområden. De senare har blivit större och chefstjänsterna därmed färre, från 145 i den gamla organisationen till 100 i den nya.
Men samtidigt återinför man tjänsten som apotekschef på de större apotek och apoteksshoppar som ingår i det tredje affärsområdet. Det handlar om cirka 130 chefstjänster.

? Det innebär att det blir fler chefsjobb istället för, som det påstods inför omorganiseringen, färre, konstaterar Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör på Sveriges farmacevtförbund. Och det tycker man från fackets sida är bra.

Osäkert hur många som får gå

Hur många av Apotekets anställda som kommer att stå utan arbete efter omorganisationen är ännu oklart. Men i slutet av sommaren handlade det om ett 70-tal personer som då inte fått någon ny placering.

Och uppsägningen av de dryga 600 lokalvårdarna ska trots fackliga protester genomföras, säger Thony Björk, informationschef på Apoteket.

Enligt en utredning ägnar lokalvårdarna ungefär halva arbetstiden till städning. Övrig tid arbetar man bland annat i kassan och med varuplockning.

? Städningen ska på sikt lösas via upphandling, säger Thony Björk.

? Och den delen av arbetstiden som de gjort annat ska rationaliseras eller upphöra.

Något man från fackens sida kritiserar.

Från fackligt håll har man också hävdat att det finns ett säkerhetsargument mot att låta utomstående företag ta över lokalvården.

? Det tror jag inte är ett argument som vi kan köpa, säger Thony Björk.

? Det finns en rad olika verksamheter inom vård och annan säkerhetsbransch där man klarat att ha upphandlad städning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng