Annons

Läkemedelsberättelse minskar risk för felmedicinering

Brister i informationen mellan primärvård och sjukhusvård är en vanlig orsak till felmedicinering. Lösningen kan vara en så kallad läkemedelsberättelse, där skälen till förändringar i ordinationerna motiveras.

22 aug 2005, kl 18:37
0

Annons

När patienter byter vårdform är risken betydande att det blir fel i medicineringen. Det visar en studie från sjukhuset i Landskrona där man undersökte frekvensen och typen av fel vid överföring av läkemedelslistor mellan kommunal vård och sjukhusvård.
I studien där 69 äldre patienter ingick, med i genomsnitt elva läkemedel var, noterades 142 fel
vid 758 överföringar.

? Men vi har inte nöjt oss med att konstatera problemet utan vi har också en lösning på det, säger Tommy Eriksson, sjukhusapotekare och en av de som gjort studien.
Det är vad man kallar läkemedelsberättelse, i vilken nästa vårdgivare får en detaljerad motivering till den förändrade medicineringen.

Gör skillnad

Att dessa gör skillnad visar studier som gjorts under våren på universitetssjukhuset i Lund. De preliminära resultaten på ungefär halva materialet visar att felen minskar betydligt.

? Mycket mer än vi trodde, säger Tommy Eriksson.

Läkemedelslistan sista dagen på sjukhuset jämfördes med listan första dagen på äldreboendet för totalt 175 patienter. I den grupp på 126 patienter som fick med sig en läkemedelsberättelse i utskrivningsinformationen fann man 106 fel vid överföringen. ? När en patient byter vårdform är det viktigt att patienten och den som tar över vården får veta vilka ändringar som gjorts i medicineringen och motivet till detta.

? Läkaren på sjukhuset har ju en tanke med förändringen. Om det inte motiveras för den som tar över stafettpinnen är ju allt förgäves.

Att det kan verka självklart håller Tommy Eriksson med om. Men idag finns ingen strukturerad form för informationsutbytet.

? Ja, egentligen är det skitenkelt. Och redan för trettio år sedan försökte man lansera det i Helsingborg. Det slog inte igenom eftersom man inte hade visat nyttan med det. Men nu har vi hållit på så länge med forskning och utveckling inom sjukhusfarmacin att folk börjar lyssna på oss också.

Nästa steg kan nu bli att läkemedelsberättelsen blir en del i utskrivningsinformationen till såväl patienten som eventuell nästa vårdgivare.

? Från Apoteket har vi erbjudit Region Skåne att hjälpa landstinget att fixa det här.