Annons

Ny app ska hjälpa patienter

Felmedicinering ska undvikas genom att en ny app ska hjälpa patienter att förstå sina läkemedel.

1 sep 2015, kl 10:25
0

Jesper Hessius, AT-läkare och en av grundarna till appen Pillerkollen. Foto: Kim Berglund

Med den nya appen Pillerkollen kan man skriva in och söka på läkemedel på traditionellt vis, men man kan även läsa av streckkoden från en läkemedelsförpackning. Patienten kan sedan se hela sin läkemedelslista med en sammanvägd läkemedelsinformation.

Appen är framtagen av två läkare och två systemutvecklare i ett samarbete med Innovationslabbet för ehälsa, som drivs av Stockholms läns landsting och Karolinska institutet.
En av grundarna till appen är AT-läkaren Jesper Hessius och han menar att det annars är svårt att få tillgång till läkemedelsinformation i dag, speciellt om man inte har någon medicinsk bakgrund.

– Det började med att vi såg ett behov hos patienter att förstå sina läkemedel bättre. När vi träffar patienter märker vi att många inte är så insatta i vilka läkemedel de tar och varför, säger han.
Målgruppen är att alla som tar läkemedel, oavsett om det är ett eller flera medel, samt anhöriga till dem som tar läkemedlen.

– Många äldre använder inte smarta telefoner och då kan det vara bra om anhöriga kan ladda hem appen med sin mammas eller mormors läkemedelslista, säger Jesper Hessius.

Vidare menar han att appen kan underlätta för att själv söka reda på information om man inte känner sig bekväm med att prata med någon främmande person, som en apotekare.

Appen är reklamfri, gratis och finns för iOS och Android. Appen har släppts men utvecklingen med nya funktioner och förbättringar fortlöper.