Ökad cancerrisk av infektionsläkemedel

Läkemedelet Voriconazole mot svampinfektion som ges till patienter som gjort lungtransplantationer ökar risken för cancer och dödsfall.

2 sep 2015, kl 08:20
0

Voriconazole, som vanligen ges som behandling mot svampinfektioner i samband med lungtransplantationer, ökar risken för hudcancer och till och med dödsfall, enligt en ny studie som publiceras i the American Journal of Transplantaion den 3 september.

Efter organtransplantation är hudcancer den vanligaste elakartade cancertypen, främst på grund av det nedsatta immunförsvaret i och med en transplantation. Transplantationspatienter löper 65 gånger så stor risk att utveckla skivepitelcancer jämfört med resten av befolkningen.

Forskarna fann att medicinering med voriconazol resulterade i en 73 procents högre risk att drabbas av skivepitelcancer och efter varje månad med läkemedlet ökades risken med 3 procent, skriver nyhetsbyrån Eurek Alert.

Forskarna rekommenderar läkare att se över patientspecifika faktorer som kan påverka för- och nackdelar när läkemedlet används.

I studien fanns patienter som gjort en lungtransplantation mellan oktober 1991 och december 2012, vilket var 455 patienter.
Studien är gjord av forskare vid UC San Fancisco.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng