Annons

Bromsade funktionshinder

Positiva resultat efter fem års behandling med ms-läkemedlen Tysabri och Lemtrada presenteras vid ms-kongressen i Barcelona.

12 okt 2015, kl 10:45
0

Svenska ms-patienter med sjukdomen skovvis förlöpande multipel skleros mår bättre och uppvisar också en reduktion av funktionshinder efter fem års behandling med det biologiska läkemedlet Tysabri, natalizumab.

Det visar en svensk registerstudie, IMSE-1 vid Karolinska Institutet. Studien har kontinuerligt följt upp ms-patienter som behandlats med natalizumab sedan behandlingen introducerades 2006. Idag innehåller registret uppföljningar av 2 736 patienter.

I studien som presenterats vid ms-kongressen i Barcelona hade patienter, 546 stycken, som behandlats med natalizumab uppnått en bromsning av de funktionsnedsättande effekterna av ms.

Ett annat ms-läkemedel Lemtrada, alemtuzumab, har också redovisat positiva långtidseffekter. Det är företaget Genzyme som på kongressen visat positiva data från en studie. I studien såg man kvarstående effekter i fem år av behandlingen fem år efter senaste dos.
En ny behandling med läkemedelskandidaten ocrelizumab har i en randomiserad studie, som Företaget Roche presenterade på kongressen, visat sig kunna bromsa förloppet vid så kallad primär progressiv multipel skleros. Idag saknas godkända behandlingar för den formen av ms.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng