Litium en säker behandling för barn

Det är säkert att akut behandla barn och unga med litium enligt en ny studie.

13 okt 2015, kl 08:14
0

Annons

I många decennier har litium använts för att behandla vuxna med bipolär sjukdom. En nyligen publicerad studie visar nu att medlet också är effektivt och säkert för behandling av barn och unga.

Studien som letts av forskare vid Johns Hopkins Children Center bekräftar vad kliniker som använt medlet observerat sedan flera år; att litium kan användas vid behandling av unga med bipolär sjukdom, åtminstone kortare behandlingar.
Litium är ett av de äldsta läkemedlen för behandling av bipolär sjukdom. Medlets förmåga att stabilisera extrema humörsvängningar hos vuxna är en väletablerad behandling. Och även om litium också använts för behandling av barn och unga har säkerheten och effektiviteten tidigare inte studerats i den gruppen, enligt forskargruppen.
Historiskt har barn och unga, liksom kvinnor, varit utestängda från prövningar på grund av missriktad försiktighet, menar forskarna.

I studien ingick 81 diagnosticerade patienter mellan 7 till 17 år. 53 av patienterna behandlades med litium vid vårdcentraler under åtta veckor, medan 28 fick placebo.

Forskarnas slutsats är att litium var bättre än placebo på att reducera de maniska symtomen. Substansen var också väl tolererad i den undersökta gruppen och var till exempel inte förenad med viktuppgång. Det särskiljer den från andra medel som brukar användas för att behandla ungdomar med bipolär sjukdom.
I Sverige behandlades 256 barn och ungdomar med litium förra året.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng