Brevets rubrik överdriver läkemedlets ändamålsenlighet

Anmäld: Eli LillyAnmälare: Göran BjörlingÄrende: ZyprexaÄrendenr: IGM W493/03Utgång: Fälld

22 apr 2003, kl 10:11
0

Annons

Verksamhetschef Göran Björling (GB) vid psykiatriska kliniken i Trollhättan anmäler Eli Lillys (EL) bokningsbrev för Zyprexa. Han menar att rubriken ?En ny stämningsstabiliserare vid bipolära syndrom? anger att Zyprexa med god nytta skulle kunna användas för långtidsbehandling. Däremot framgår det av den minimala referensen till fass.se, att det i indikationstexten framgår att detta enbart gäller vid akuta maniforma tillstånd.
EL tillbakavisar anmälan och menar att det inte är korrekt att indikationen för Zyprexa enbart gäller vid akuta maniforma tillstånd. Begreppet finns inte med i DSM IV, och EL tycker att det är svårt att förstå vad GB menar med ?akut? och har därför svårt att bemöta kritiken.
Enligt IGM:s bedömning är indikationen villkorad att gälla behandling enbart av manisk episod. Rubriken är däremot ett vidare begrepp än vad indikationen anger. Detta, tillsammans med andra formuleringar i bokningsbrevet, ger tveklöst läsaren uppfattningen att litium, som vanligtvis ges som långtidsbehandling, nu kan ersättas av Zyprexa i motsvarande långtidsbehandling. Detta är inte förankrat i gällande katalogtext, det ger läsaren en överdriven uppfattning om preparatets ändamålsenlighet och strider mot artikel 2 och 4 i regelverket. Därför åläggs Eli Lilly att betala en IGM-avgift om 60000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng