BMS vill att skyddet förlängs för Taxol

I ett brev till Läkemedelsverket vill Bristol Myers Squibb att skyddet för bröstcancerläkemedlet Taxol ska förlängas från 18 juni till 20 september.

12 mar 2003, kl 19:02
0

Annons

Paklitaxel (Taxol) togs fram av de amerikanska myndigheterna under 70- och 80-talet. 1992 tog Bristol Myers Squibb över utvecklingen i utbyte mot att företaget fick tioårig ensamrätt för produkten.

I Sverige godkändes paklitaxel den 18 juni 1993 och ensamrätten löper ut den 18 juni 2003. Men i ett brev till Läkemedelsverket menar BMS att eftersom Sverige då inte var medlem av EU måste skyddet i dag gälla fram till det datum som gäller i andra EU-länder, nämligen den 20 september.

Läkemedelsverket är av samma åsikt men har också lyft upp ärendet till EU-nivå, för att söka nå en gemensam EU-linje. Därmed blir det sannolikt, efter den 20 september, tillåtet för andra att tillverka och sälja paklitaxel.

? Vi kommer att lansera generiskt paklitaxel under hösten 2003. Prismässigt kommer vi med stor sannolikhet att ligga under BMS, säger Mats Ohlsson, vice vd på Ivax Scandinavia.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng