Industrin forskade för 14 miljarder i Sverige

Enligt den norska Läkemedelsföreningen, LMI investerade läkemedelsindustrin i Skandinavien mer än 1,5 miljarder euro, nästan 14 miljarder svenska kronor, i forskning och utveckling 2001.

12 mar 2003, kl 12:15
0

Annons

Sverige är det land där det investerades mest i läkemedelsforskning 2001, nästan en miljard euro, cirka nio miljarder svenska kronor, i Danmark ungefär hälften och minst i Norge, cirka 860 miljoner svenska kronor.

Undersökningen, som gjorts av den norska Läkemedelsföreningen, visar också att Sverige ligger i topp när det gäller pengar till klinisk forskning, knappt fyra miljarder svenska kronor, åtta gånger så mycket som i Norge. I Danmark användes knappt en miljard svenska kronor till klinisk forskning.

Totalt pågick det 715 kliniska studier i Skandinavien och mer än 61 000 patienter var involverade. Också här toppar Sverige statistiken med 339 pågående studier och drygt 26 000 involverade patienter.

Av undersökningen framgår också att 5 214 centra deltog i klinisk forskning som finansierades av läkemedelsindustrin, av dessa låg 2 194 i Sverige.

Av totalt cirka 40 000 anställda inom den farmacevtiska industrin i Skandinavien arbetar minst 10 000 med forskning och utveckling och av dessa cirka 2 400 med klinisk forskning, visar undersökningen.

Det är första gången det gjorts en jämförande studie av läkemedelsindustrins investeringar i Skandinavien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng