Tveksamhet till läkemedelsprofiler i Danmark

Den danska hälsoministern kan tänka sig att införa läkemedelsprofiler i Danmark. Men efter en remissrunda är både Teknologirådet och Etisk Råd starkt negativa till förslaget. De menar att de elektroniska uppgifterna riskerar att missbrukas.

14 mar 2003, kl 13:07
0

Annons

Både Teknologirådet och Etisk Råd är negativa till hälsoministerns förslag om obligatoriska läkemedelsprofiler. Enligt förslaget ska profilerna införas inom ett år och ska kunna ses av både läkare och apotekspersonal.

? Det strider mot fundamentala rättigheter i Danmark där det är patienten själv som äger uppgifterna som rör den egna hälsan, säger Mette Hartlev, jurist vid Etisk Råd, till den danska tidningen Politiken.

Hon och rådet är inte heller överbevisade om att vinsterna är så stora med att samla uppgifterna i ett stort centralt system.

Fruktar missbruk

Elisabeth Lehner, talesman för Teknologirådets brukarpanel, menar att det är människor, inte maskiner, som äger informationen.

? I förslaget läggs känsliga upplysningar om sjukdomar och mediciner ut till en stor krets, utan att människor tillfrågas.

Både Etisk Råd och Teknologirådet menar att risken är stor att uppgifterna kan komma i orätta händer och kan missbrukas kommersiellt.

Motiven från hälsoministern till förslaget är att profilerna är nödvändiga för att se till att människor varken får för mycket eller för lite läkemedel.