Annons

Zombies och influensor förvånande lika

8 aug 2013, kl 09:34
3

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Under semestern brukar jag slappna av med skönlitterära böcker. Men när jag läste World War Z, som nu också blivit film, blev jag förvånande nog påmind om en artikel jag skrev innan sommaren. 

För om du byter ut zombies mot ett virus med mycket hög smittsamhet och hög dödlighet blir boken en ganska realistisk skildring av hur människor skulle kunna reagera vid en katastrof. 

Vem vet hur vi skulle agera när så många blir sjuka att samhällsapparaten slutar fungera, när myter sprids om att myndigheter undanhåller botemedel eller när en familjemedlem blir biten av en zombie eller smittad av ett virus och måste isoleras. Trots att jag håller mig för pannan för att folk i boken beter sig så idiotiskt och smugglar en smittad till ett annat land kanske man skulle göra samma sak. Skulle man helt enkelt acceptera sitt öde eller skulle man kämpa för överlevnad trots risken att smitta andra?

Myndigheterna har många aspekter att ta hänsyn till. När är det dags att deklarera att en influensa är ett hot mot folkhälsan? Ska resandet begränsas? Hur ska resurserna inom hälso- och sjukvården fördelas när den inte räcker till alla?

Nu finns det förvisso inte några zombies där ute. Men det finns några influensor i världen som vi behöver vara vaksamma på.

Under sommaren kom forskning som visar att influensan H7N9 lätt kan spridas mellan illrar, som smittas av influensavirus på ungefär samma sätt som människor. Och nu visar det sig att en kvinna blev smittad av sin sjuka far. Om H7N9 börjar spridas mellan människor kan det bli läskigt eftersom ingen människa har immunitet. Smittspridningen har förvisso stannat av men det kan bero på en vanlig säsongsvariation. 

Det nya coronaviruset MERS fortsätter gäcka Saudiarabien och närliggande länder. WHO har tillsatt en särskild kriskommitté som än så länge inte anser att viruset utgör ett akut internationellt folkhälsohot. Men var smittan kommer från är fortfarande okänt och den stora muslimska högtiden hajj står för dörren. I ett försök att minska smittspridning har saudiska myndigheter inte godkänt visum för äldre och kroniskt sjuka, just de som främst drabbats av MERS.

Idag övervakas nya virus på ett bättre sätt än tidigare. Det gör att forskarna upptäcker farliga influensor tidigare. Men det gör också att vi får höra om och kanske skräms i onödan av virus och influensor som inte alls kommer att spridas över världen. Det gör mig inte så mycket. Jag blir hellre rädd i onödan än får veta om en influensa allt för sent. 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tack för tipset! Jag har sett den, och det är en riktigt bra film så jag borde kanske kolla in den igen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här