Annons
Vad är värdet – i praktiken?
Eva Nilsson Bågenholm

Vad är värdet – i praktiken?

22 feb 2011, kl 13:15
3

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Apoteket AB blev först ut i raden av apoteksaktörer som meddelar att man
inte längre kommer att betala praktiklön för apotekarstudenter. Någon
riktigt bra förklaring har men inte presterat ännu eller så är den
verkliga orsaken av rent ekonomiska skäl. Oavsett vad är besluten
oerhört trista och jag känner med alla de studenter som kommit långt i
sina utbildningar och fått drastiskt ändrade förutsättningar för att
kunna kröna den med en legitimation.

Kanske är det inte så förvånande i sig att apoteksaktörerna på en nyligen konkurrensutsatt marknad avsäger sig att avlöna så kallade ?A10:or?. Man får vad man betalar för på den nya marknaden. Alla måste se över sina kostnader och då börjar man med att skala bort allt som man av lag och förordning är inte skyldiga till att göra. I dagsläget är inte apoteken skyldiga enligt någon bestämmelse eller avtal att betala lön för praktik. Punkt.

Samtidigt kan man välja att göra detta på ett mer eller mindre smidigt sätt. Att låta en ?arbetsrättsstrateg? från Apoteket AB motivera deras beslut måste ha varit årets självmål i PR-sammanhang. För att citera den ovan nämnde: ?Vi tror inte att pengarna i sig har någon avgörande betydelse.? Det tyckte inte speciellt många av de som kommenterade denna artikel på Dagens Apotek. Sedan följde Medstop och Apotek Hjärtat med liknande uttalanden och man får väl förmoda att de återstående kedjorna följer efter i samma spår.

Själv vill jag mena att alla påståenden om att ersättningen inte har någon betydelse för studenternas val att göra praktik är falska. Det ekonomiska utrymmet för studenter har radikalt försämrats de senaste 10-15 åren på grund av stigande boendekostnaderoch ett studiemedelssystem som inte räknats upp i takt med detta. Det är heller inte ovanligt att man läst något annat ett par terminer innan man bestämt sig för att läsa det långa apotekarprogrammet. Då har man bränt sin lånekvot när det är dags för praktik, som dessutom är fem veckor längre än en normal termin.

I den debatt som blossat upp finns även en diskussion om praktikens värde och innehåll. Det finns numera forskning som visar på hur just deltagandet i det ?normala? arbetet är en viktig komponent i att bli en fullfjädrad yrkesutövare. All teoretisk kunskap i världen kan inte ersätta den puls som finns i ett autentiskt kundmöte. Jag tycker även att jämförelsen med läkarnas AT-tjänster är högst relevant om än den haltar något. Få ifrågasätter underläkarnas insatser i vården, trots att de formellt är under utbildning.

Jag hoppas att Apoteksföreningen, fackförbunden och universiteten snabbt kommer fram till en långsiktigt hållbar lösning. Om man kan tillåta sig att släppa in landstingen som delfinansiärer så kanske vi kan skapa en AT-tjänstgöring värd namnet (kom ihåg var ni läste ordet ?underapotekare? först). Under tiden lämnar flera årskullar av mer eller mindre förbannade studenter apotekarprogrammen. Har verkligen apoteken råd med det?

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Om nu ekonominissarna hos apoteksföretagen tycker att vinsterna är för låga kan de väl sänka sina egan löner, istället för att kanabalisera på stackas utfattiga apotekarstudenter. Den lön som apoteksstudenterna får är en ersättning för arbete de utför på apoteken. Om apoteksföretagen har kostnader som inte uppvägs av de intäkter de får från studneterna har den tidigare tåkts via handelsmarginalen på läkemedel. Nu vill man sluta betala studenterna, och stoppa pengarna i egen ficka.
    FY FAN FÖR GNIDNA APOTEKSFÖRETAG. NI BORDE SKÄMMAS ÖGONEN UR ER .

  2. Det fins ingen lag som tvingar universiteten att ge praktikkurser för apotekarstudenter (eller receptarier). Det kan ordnas på annat sätt, t.ex .genom trainee anställningar (givetvis med lön). Jag vill förorda att en sådan ordning införs. Det fungerar på detta sätt i flera eurpeiska länder. Det är inte acceptabelt att apotekarstudenter skall behöva tvingas jobba gratis .

  3. de får kalla det praktik, traineetjänst, vad de vill.. men så länge det handlar om JOBB, ska där finnas en LÖN.

    praktiken är ett heltidsjobb med _handledning_. den första tiden är man mer i vägen än man gör nytta, då förstår jag att det svider att ge lön. men lönen är ju rena skämtet! visst får man handledning och hjälp både av sin handledare och alla andra i personalen, men man bidrar faktiskt med en hel del också. för innan man får lämna ut medicin på recept eller ge råd i egenvården består ens dagliga sysslor åtminstone av att stå i kassan, plocka varor, slänga avfall etc. inte en chans att man kan komma undan med att få folk att göra sånt gratis, någonstans i världen.. jag vet iaf ingen apotekarstudent som kom till apoteket och bara stod o glodde och antecknade lite i ett block då o då…

    andra halvan är man som vem som helst i personalen, om än lite färsk i vissa situationer. totalt absurt att det jobbet ska vara obetalt.

    nuförtiden är det ju dessutom ett gyllene tillfälle för kedjorna att skapa sig ett rykte som goda arbetsgivare.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här