Strulet med omregleringen av apoteken
Planen på 100 apotek blev bara 2 för Boots. Foto: iStockphoto

Strulet med omregleringen av apoteken

28 sep 2009, kl 11:04
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Den pågående omregleringen och försäljningen av apoteken är komplicerad
och det är inte oväntat att det skulle strula till sig. Fram till
?ICA-affären? ansåg representanter för berörda parter att
förändringsprocessen förlöpte enligt plan.

Politiker, Omstruktureringsbolaget, Apotekens Service AB med flera har uttryckt uppskattning för den insats Apoteket AB bistått med. Företagets mycket kompetenta medarbetare har lagt ner mycket arbete för att bistå de många konsulter och medarbetare i de nya företagen med liten erfarenhet av läkemedelsförsörjningen. Vad man än tycker om Apoteket AB:s kontakter med ICA och timingen för detta har Omstruktureringsföretagets panikartade agerande onekligen stärkt presumtiva apoteksidkares förhandlingsposition.

Det bör också påminnas om att Apoteket AB har ansvar för den totala läkemedelsförsörjningen och alla apotekens kvalitetsarbete till dess nya aktörer finns på apoteksmarknaden. Läkemedelsområdet är ingen statisk företeelse utan sortiment, regulatoriska system och flera omvärldsfaktorer förändras kontinuerligt, vilket kräver en kompetent styrelse och stark operativ ledning för Apoteket AB. Att begära att dessa representanter skall sitta still i båten under en längre tid med sådana betingelser är att begära mycket.

Att apoteken fortfarande fungerar så väl beror på personalens höga kompetens och lojalitet mot sitt yrke och framför allt mot kunderna/patienterna. Om förändringsprocessen drar ut på tiden kan tålamodet börja tryta och då kan det verkligen bli risigt.
En annan fråga, som kommit lite i skymundan, är hur konkurrensförhållandena på marknaden för de receptfria läkemedlen kommer att gestalta sig. Läkemedelsverkets relativt frikostiga lista på läkemedel, som kan säljas utanför apotek, innebär att ICA och andra intressenter utanför apoteken med relativt få preparat och förpackningsstorlekar kan kamma hem stor andel av 3-miljardersmarknaden för egenvårdsläkemedel. Apoteksintressenterna har kritiserat Läkemedelsverket för att var alltför frikostiga medan dagligvaruhandlarna anser att premisserna för att få sälja läkemedlen är alltför rigorösa. Vad skall Omstruktureringsbolaget göra åt detta och till vems förmån?
Det skall onekligen bli intressant att följa denna såpopera.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng