Regeringen har visat vad de anser att Apoteket behöver
Vaccinmotståndarna höll till på nätet. Illustration: Stefan Malmquist

Regeringen har visat vad de anser att Apoteket behöver

7 okt 2009, kl 14:59
0

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det tog inte bara några dagar att hitta en ny styrelse till Apoteket
AB, utan två veckor. När de nya ledamöterna nu presenteras lär många på
företaget bli besvikna. Ledamöterna är vare sig läkemedels- eller
vårdexperter. De är näringslivssexperter.

Det är en tydlig signal som regeringen sänder ut, här är det extremt välmeriterade näringslivs- och finansfolk som ska styra Apoteket AB framöver, inte apoteksfolk. Redan när Per Båtelson tillsattes som styrelseordförande 15 oktober 2006 hette det att Apoteket fått en styrelse med tydlig näringslivsinrikting. Det sågs som en första signal på att Apoteket stod inför stora förändringar mot en mer affärsinriktad verksamhet.

Tittar man på den styrelse som OAB nu tillsatt åt Apoteket AB är den signalen ännu tydligare. Styrelseordförande Christian W Jansson är VD för Kappahl, innan dess har han bland annat varit en framgångsrik finansman och vd för Ellos. Även resten av styrelsen är namnkunnigt folk från näringslivet. Men ingen har någon vårdanknytning. Problem eller inte? Den diskussionen lär gå varm de kommande dagarna.

När förra styrelsen fick avgå jublade konkurrenterna och tyckte det var på tiden att OAB satte ner foten. Men från anställda på Apoteket var det mest mutter som hördes. Mutter i stil med att bra, nu kanske det går att få in lite apoteks- eller läkemedelskunniga i styrelsen. En tecken på att de som arbetar på Apoteket AB vill se mer fokus på det som de själva anser att de har utbildat sig till och håller på med. Alla de som stått med den förväntan blir sannolikt besvikna idag.

Det här är inget som bekymrar den nya styrelseordföranden, Christian W Jansson. ?Jag förutsätter att bolaget kan läkemedels- och apoteksfrågorna.? säger han. Ja, kanske är det så enkelt. Bolaget kan verksamheten, styrelsen kan businessen. Det här är inte något unikt för apoteksbranschen.

Men det är intressant ändå, det här med signaler. De nya aktörerna pratar mycket om att de ska bli kunskapsföretag med fokus på kompetens. Snurret kring Apoteket AB och nu den nya styrelsen gör att fokus mest hamnat på hur Apoteket AB bedriver business. I själva verket lär det inte vara någon gigantisk skillnad mellan de olika företagen på denna punkt. Alla ska de göra affärer och alla måste de ha välutbildad personal. Men när det gäller hur det låter när de olika företagen idag kommer på tal är det stora skillnader. Apoteket = märkliga affärer. De andra = framtidsvisioner och kompetens.

När man väljer kompetenser till bolags styrelser handlar det om att se till att det finns folk som kan lösa de utmaningar som företaget står inför. Idag vet vi vad regeringen anser att de stora utmaningarna är för Apoteket AB. Det handlar framförallt om att sälja saker till konsumenter.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng