Annons
Man behöver inte ens läsa mellan raderna
Läkemedelsproduktionen blir kvar, men forskningen försvinner. Foto: iStockphoto

Man behöver inte ens läsa mellan raderna

24 sep 2009, kl 11:30
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Styrelsen för Apoteket AB är nu avsatt. Det är många som välkomnar
detta besked, men framförallt välkomnas att regeringen gör en tydlig
markering; stand still är att betrakta som en period då Apoteket AB
inte får expandera.

Man behöver inte läsa mellan raderna för att förstå att regeringen och OAB har känt till Apoteket AB och ICA:s planer samt omfattningen av det tänkta samarbetet sen tidigare, vilket Stefan Carlsson, VD för Apoteket AB, påpekar för Dagens Nyheter Även Finn Bengtsson, moderat i socialutskottet, nämnde för cirka två veckor sedan till Dagens Apotek att han såg ?samarbetet som ganska naturligt, något som skulle kunna vara till stor fördel för kunderna?. Rubriken på artikeln var dock ?Apoteket får inte expandera? en ekvation som inte riktigt går ihop.

Det är tydligt att detta är en markering mot branschen för att stora som små aktörer ska våga ta klivet och satsa på den svenska apoteksmarknaden. Jag saknar dock fortfarande tydligheten och transparensen i processen kring apoteksomregleringen. Låt stand still-bestämmelsen bli känd för hela branschen så att både stora och små aktörer får samma förutsättningar till information.

Fortfarande är det ingen som vet när apoteksomregleringen blir av i praktiken. På ett seminarium där jag deltog i måndags i Läkemedelsverkets regi, deltog Hans Svedin ifrån Apotekens Service AB, det var omöjligt att få ett rakt svar på när den verifierade testmiljön till IT-stödet är klart. Till och med de som kommer att leverera expeditionssystemen satt och undrade. I ett uttalande som Ylva Hambraeus Björling, VD Apotekens Service AB, gjorde så sent som under sommaren hävdar hon att ?tidsplanen håller?. Bekymret är att ASAB inte verkar kunna redogöra för vilken tidsplan de arbetar emot.

Låt oss nu hoppas att omregleringen blir bra samt snabbas på. Det är viktigt att en dynamisk marknad med både stora aktörer och småföretagare hinner skapas och att dessa får ett par friska månader innan valet om cirka ett år.  Annars riskerar det att bli än mer politiskt och oppositionen som motsatt sig omregleringen får vatten på sin kvarn. Det vill jag lova skulle inte gagna någon.

I övrigt tycker jag det är anmärkningsvärt att inte en enda av Apoteket AB:s styrelsemedlemmar varit apotekare. Med denna bakgrund är det enkelt att förstå att apotekare har tvingats stå tillbaka för ökad avkastning och lägre kunskapsnivå inom företaget. Gör om och gör rätt och satsa nu på kunskap och trovärdighet, på riktigt!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här