Annons

Respekten för och värdet av läkemedel

15 sep 2016, kl 11:40
2

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Läkemedel och en god läkemedelsanvändning ger stora fördelar för både individ och samhälle. Det ser vi på Läkemedelsvärlden.se dagligen. Men också vikten av att rigorös kontroll och uppföljning.

Från och med i höst väntar nya utmaningar för mig som journalist i min hemstad Gävle. Därför väljer jag att summera lite av det som jag vill framhålla som viktigast när det gäller just läkemedel.

I början av året i franska Rennes inträffade en allvarlig läkemedelsprövningsskandal. Flera personer skadades svårt och en dog. Många i min omgivning vittnade om en oro för hur läkemedelsprövningar går till och hur säkra läkemedel egentligen är.

En sådan här händelse är en stor tragedi för försökspersonerna, anhöriga och hela läkemedelsbranschen. För att en läkemedskandidat ska bli ett läkemedel som kommer ut på marknaden krävs att en rad kriterier uppfylls. Det finns ett gediget regelverk för hur kliniska prövningar ska gå till, vilka olika faser det finns för kliniska prövningar och vad som ska till innan ett preparat över huvud taget kan testas i människa.

Läkemedelsprövningar är generellt mycket säkra, men för att få fram nya läkemedel måste även vissa risker tas. I förebyggande syfte ska läkemedelskandidaten såklart prövas så noggrant det går innan någon människa får preparatet. Men till sist måste preparatet prövas i människa och första gången det görs finns det alltid vissa risker.

Trots att massvis med tester gjorts i laboratorium, på djur och på människoceller utanför kroppen vet man aldrig helt säkert hur läkemedlet kommer att verka i en människokropp. Därför är det otroligt viktigt med kliniska så kallade first in man-studier.

Det finns rigorösa regelverk som gäller för läkemedel, vilket också under det senaste året uppmärksammats extra mycket i och med debatten om och hur antroposofmedel ska ingå i den svenska läkemedelslagstiftningen eller inte. Det är viktigt att upprätthålla skillnaden för vad som är läkemedel och vad som inte är det.

Ett läkemedel måste genomgå mycket för att få kalla sig just läkemedel. Det är skillnad på preparat och preparat.

Jag tycker att det tydligare ska framgå på läkemedelsförpackningen vilken typ av klassificering ett preparat har. Vidare tycker jag även att det ska framgå vilken typ av prövningar ett preparat har genomgått, vad det har för indikation och om det kan bota sjukdom eller enbart ses som ett komplement så som ett kosttillskott. På apotek är det därför viktigt att personalen har den kunskapen, så att de kan informera konsumenten om skillnader mellan olika preparat. För de flesta inom branschen är det inga frågetecken på vad som är läkemedel och vad som inte är det, men för många konsumenter som inte är lika insatta är det svårare att bedöma. För att bidra till en ökad trygghet för konsumenter är det därför viktigt att det tydligt framgår vad man kan vänta sig av preparatet samt om det genomgått prövningar för att säkerställa effekt och säkerhet, eller enbart bygger på långvarig erfarenhet. Och kanske ännu viktigare att det framgår tydligt med information på preparat som inte genomgått gedigna prövningar. Då ska det framgå att det inte stöds av vetenskaplig forskning och kliniska prövningar.

Läkemedel är livsviktiga. De ska kontrolleras noga, men man måste också lita på att de läkemedel som är godkända är noga testade utifrån effekt- och säkerhet. Därför kommer jag framöver att fortsatta sprida kunskap om nyttan med läkemedel, även om det inte är här på Läkemedelsvärlden.se.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad gäller läkemedelsanvändning så finns det grupper med kognitiva problem, som gör det svårt med muntlig information, eftersom den snabbt blir bortglömd. Det gäller minnesstörningar, som kan förekomma vid demens, men också hos de som får antipsykotika, antidepressiva och vissa antikolinergika. Här gäller skriftlig info.

    Klassificeringen borde förbättras och kanske främst risken. Kanske borde man ange hur stor risken för läkemedlet är jämfört med Alvedon och andel som får allvarliga biverkningar.

    Sedan tycker jag apoteken borde då och då dela ut broschyrer typ De vanligaste problemen med läkemedel och vad du gör åt dem? Det finns inte så mycket tid för muntlig information när ett läkemedel skall expedieras på 4 minuter. Tyvärr inte tid för en docentföreläsning, när kanske bara en minuts information är betald. Det man har tid och råd med är broschyrer eller informationsblad.

    Jag vill också tacka dig för dina utmärkta artiklar du skrivit här och beklagar att du slutar. Lycka till i hemstaden, men kom ihåg att ingen blir profet i sin hemstad, så du kanske återkommer hit, men du kanske skippar profetiorna och klarar dig därmed.

  2. Hej “Apotekare pensionerad” och tack för din kommentar. Roligt att du har uppskattat mina artiklar. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här