Annons

Det kan ta tid att sätta sig

15 sep 2012, kl 16:30
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Ända sen Göran Hägglund med jubel och ballonger invigde det första privatägda apoteket, ett Medstop i centrala Stockholm, har det pratats om en marknad i förändring. Den där snöslaskiga januaridagen, var förhoppningarna och förväntan stor, men även osäkerheten kändes i luften. Både där på plats och i hela branchen. Vad kommer hända med just min arbetsplats, med just mitt apotek?

Carin Svensson, då ordförande för Sveriges Farmacevtförbund sade just vid det tillfället att ”det kommer säkert ta året ut innan saker har satt sig och vi ser hur marknaden verkligen ser ut.” Det är lätt att nu le åt tidsperspektivet men faktum är att det var flera bedömare som just pratade om ett år eller kanske två.

Många är de som har besvarat frågor om marknadsandelar, nischapotek, arbetsmiljö och försäljningsvolymer med en hänvisning till sen. Att vi får se hur det blir, sen, först måste den nya marknaden komma i ordning. Idag kan vi konstatera att apoteksmarknads aktörer fortfarande håller på som bäst att finna sig tillrätta, anpassa sina verksamheter, öppna nytt och dra ner. Förutsättningarna har också ändrats sedan den första propositionen och allt går inte heller att förutsäga.

Att Apoteket AB skulle bli tvungna att minska sin verksamhet rejält har inte varit svårt att förstå och i veckan kom ytterligare besked om neddragningar, omorganisation och nedläggning av fem dosapotek. Men även mer oförutsedda saker har hänt, som att Boots, som sent om sidor gjorde entré på svenska marknaden,  kort därefter mer eller mindre försvann helt. Antalet apotek ökade efter omregleringen samtidigt som olyckskorparna varnade för överetablering. Nu visar rapporter att flera av kedjorna och inte minst de ganska få egenföretagarna, har det riktigt tufft. En annan förändring som är svår att förutsäga konsekvenserna av är när det blir tillåtet att lägga ner de än så länge skyddade glesbygdsapoteken.

Men som Farmacevtförbundets förbundsdirektör Kristina Niemi säger – den enes död den andres bröd. De upphandlingar av dosapotek som Apoteket AB har förlorat har ju vunnits av någon annan och både Svensk Dos och Apotekstjänst AB har gått ut med att de ska rekrytera personal, även om det kan bli på andra platser än där jobben finns nu. Som det verkar nu kommer både dosläkemedlen och apotekspersonalen att få röra på sig över landet, spännande för vissa och otänkbart för andra.

Så det återstår nog mer än ett år innan den har satt sig ordentligt till rätta den här apoteksmarknaden. Och kanske ska den inte sitta alldeles för bekvämt tillbakalutad heller.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här