Jag är en stolt halv apotekare

12 sep 2012, kl 10:37
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Ibland får man höra eller läsa ord som fastnar. Först är det bara ord, men sen nästlar de sig liksom in i en, blir meningar med betydelse och stannar kvar inuti. Oftast är orden inte så speciella, egentligen sägs nog bara rätt ord vid rätt tillfälle.

I våras hörde jag några sådana ord, yttrade av en äldre apotekare.  Han sa det till mig och några av mina vänner – ”sträck på er, stå upp för er kunskap och var stolta”. Små, enkla ord med stor betydelse för mig.

En annan gång, för inte så längesedan, fick jag höra nästan samma sak en gång till. Den här gången var det inte bara jag och mina vänner som hörde på, utan ett flertal blivande apotekare och receptarier. Återigen fick vi höra att vi ska vara stolta, att vi ska stå upp för vår kompetens. Jag är glad att vi var så många som lyssnade.

I all mitt tvivel och osäkerhet om jag gjort rätt val, om jag valt den utbildning som passar mig bäst, suger jag i mig så mycket jag kan av mina framtida kollegor. Handledare, sommarjobbskollegor, vänners föräldrars bekanta, ja alla som utgör dagens apotekarkår utgör ett föredöme för mig som student. De är ju redan det som jag strävar efter att bli. De sitter inne med den kunskap som jag lär mig.

Jag är en stolt halv apotekare. Även om högskoleverkets utredning visar på bristande kvalité hos en del farmaciutbildningar är jag stolt över att jag läser farmaci. Jag är stolt över min utbildning, över att bära den djupa och breda kunskap jag hittills fått ta dela av. Kemi, biologi och medicin – en blandning som gör oss unika. Tänk hur mycket vi kan göra för svensk hälsa och sjukvård med den kunskap som vi sitter inne med.

Jag vill känna att vi trots olika bakgrund, inriktning och ambition är apotekare, att vi jobbar tillsammans och för samma sak. Att vi jobbar för att hjälpa så läkemedel används på rätt sätt. Jag vill känna yrkesstolthet.

Den här äldre apotekaren då, han med små och betydelsefulla ord? Ja, han blev min förebild. Vem är din förebild?

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad kul att höra att äldre apotekare kommer till utbildningen och uppmanar till yrkesstolthet. Det var i alla fall något jag kunde känna saknades när jag läste utbildningen. Att sträcka lite extra på ryggen, känna att professionen bidrar med något unikt i samhället och känna yrkesstolthet är bara sunt, för att vi ska kunna arbeta och samverka med andra professioner på bästa sätt. Hurra för Apotekare!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng