Annons

Det asiatiska beroendet

28 jan 2009, kl 12:53
0

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Den enorma outsourcing som sker av läkemedelsproduktion till Indien och
Kina väcker hela tiden nya frågeställningar. Nu senast är det den
amerikanska senatorn Sherrod Brown som har reagerat. Men det är inte
förlusten av jobb eller produktsäkerheten som oroar senatorn mest. Nu
handlar det om att han har upptäckt att USA blivit helt beroende av
Indien och Kina för att få penicillin.

Statistik från amerikanska läkemedelsverket FDA talar sitt tydliga språk. Under år 2007 fick de in 1154 anmälningar om läkemedelsfabriker som ska producera generika. Av dessa låg 13 procent i USA. 43 procent låg i Kina. 39 procent i Indien.

En artikel i New York Times beskriver den oro som börjat gro bland politiker och experter i USA. Outsourcing har länge setts som ett problem i USA. Men tidigare har det mest handlat om förlorade amerikanska arbetstillfällen, och heparinhistorien förra året satte fokus på säkerhetsfrågan. Nu handlar det istället om det faktum att i stort sett alla aktiva substanser till penicillin, metformin och amlodipin produceras i Asien. 

Att vara helt beroende av dessa länder för att förse det amerikanska folket med livsnödvändiga läkemedel är inget som dessa politiker och experter ser med blida ögon på. För att lösa problemet diskuteras nu om det borde regleras i lag hur mycket av produktionen som faktiskt får läggas i länder utanför USA.

senatorns egen hemsida förstår man att han varit i kontakt med bland annat Pfizer för att ta reda på varför industrin är så pigga på att flytta sina fabriker. Hur mycket pengar sparar de egentligen?

De industrirepresentanter som uttalar sig i New York Times anger självklart pengar som en viktig anledning, men det är inte allt förklarar de. Det handlar också om att det är kostsamt för företagen med alla de inspektioner som FDA gör på inhemska fabriker, kontrollerna är betydligt färre i Indien och Kina. Som om det skulle lugna senator Brown.

Vad ska man tänka om denna oro? Ja inte är det enbart amerikansk noja i alla fall. Minns ni debatten om den svenska vaccinfabriken för pandemivaccin? I slutändan handlade även den om att se till att ha vaccin innanför Sveriges gränser. Diskussionen gällde inte att det skulle vara brist i världen på vaccin i händelse av en pandemi, utan att de länder som hade fabriker kanske skulle stänga sina gränser.

Sverige, liksom många andra EU-länder, valde tillslut att lita på att EU och de uppgörelser som skrivits mellan länder kring just vaccinleveranser kommer att hålla och att det därmed inte fanns något behov av en alldeles egen fabrik.  Återstår att se vilken väg USA väljer att gå.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här