Annons

Är Google Health framtiden?

14 jan 2009, kl 12:44
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Just nu sitter jag inte sa långt från Mountain View, hjärtat i Silicon
Valley och hemort för Google. För ett tag sedan läste jag att deras
FluTrend lyckades med att förutspå nästa influensaepidemi före Center
for Disease Control genom att monitorera antalet sökningar på söktermer
som influensa, termometer och feber i olika områden.

I våras kom Google också ut med sin personliga hälsomodul och i studiesyfte har jag lagt upp ett konto på Google Health. Än sa länge är det en betaversion och naturligtvis är det kontroversiellt och diskuterat. De flesta stora försäkringsbolagen och apotekskedjorna i USA är med och uppgifter från deras register kan laddas över i den personliga profilen och ett flertal tilläggstjänster (add-ons) finns att koppla till modulen för att kunna låta de hälsotjänster som du önskar få ta del av din information, erbjuda second opinions och läkemedelsutvärderingstjänster etc.

När jag först började testa modulen kändes det som en Internetbank men jag insåg senare att den liknelsen passade bättre på informationen från ett separat sjukhus eller apotek. Det är istället din sammanhållna slutliga användning som Google Health kan hjälpa till med. Men jag undrar om det inte blir jobbigt att upprätthålla sin modul i ansträngda tider samt om en användare tycker att den medicinska och farmaceutiska terminologin känns obekväm? Så visst vill jag argumentera för att det ska finnas en samordnad hjälp att få. Googles tanke är nog att vi ska använda oss av modulens add-ons för detta. En annan tanke är att fylla behovet med hjälp av den föreslagna gemensamma vård- och läkemedelslistan från vårdgivarna.

Något som skiljer mellan de två förslagen är att Google Health inte verkar lyda under de amerikanska hälsoinformationslagarna som HIPAA då det är du själv som bestämmer med vem du vill dela din personliga information. Hur de tredjepartsaktörer som via add-ons tar del av sjukvårdsinformationen från Google ska agera verkar dock oroväckande oklart. Detta till skillnad från en gemensam läkemedelslista som delas mellan vårdaktörer. Denna tjänst kommer troligtvis att bli vårt nästa läkemedelsmonopol med oanade möjlighet att erbjuda information till dess användare.

Så nu har servern nästgårds fått min avidentifierade hälsoinformation och kan se att jag har fått årets influensavaccin som är obligatorisk för amerikansk sjukvårdspersonal. Snart är kanske underlaget tillräckligt stort för att börja analysera om sökningarna på influensarelaterade söktermer i mitt område blivit färre?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här