Annons

En händelserik torsdag

16 jan 2009, kl 11:55
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

ENTREPRENÖR 2009. 166 dagar kvar. Torsdagen var en av de mer händelserika sedan omregleringen annonserades.

Farmacevtförbundet har tryckt på PR-knappen och annonserar nu tydligt att de är den spelare som vill driva de 200 apoteken som vi skrev om i förra inlägget . Under gårdagen kunde man läsa om detta såväl i DN  och höra om det i flera längre radioinslag.

LIF har hittat hemliga dokument på socialdepartementet som säger att departementet förbereder en beordrad sänkning av läkemedelsindustrins priser med 10 procent, detta för att marginalerna för apotekskedjorna skall öka. Enligt LIF:s informatörer (börjar låta som en billig spionnovell det här) har nämligen de stora kedjorna flaggat för Göran Hägglund att de inte är intresserade av Sverige med det nuvaranade prisförslaget. Vilket onekligen skulle sätta Hr Hägglund i en jobbig sits, 900 apotek och tunt med köpare. Carlsson ska ha 250 och Axelssons PharmIca 200, 450 to go… Rea, rea, kom och köp! Men frågan är om detta hot verkligen är nog för att departementet skall haka på ett förslag som skulle få oss att ta tillbaka titeln ?den sista sovjetrepubliken? ett nafs?

Och ordet sovjetrepublik för oss osökt in på den tredje aktören i gårdagens mediarece, Ylva Johansson. Som ni läst tidigare här så har vi varit övertygade om att (s) driver en medveten kampanj för att skapa oro bland oss som skulle vilja pröva våra vingar på apoteksmarknaden. Fraser som ?Signalen är att det är osäkert att köpa apotek på regeringens villkor? har dykt upp tidigare, och på torsdagen var det i stort sett ordagrant samma budskap, men nu ännu klarare. Sålda apotek kan komma att krävas in igen. Metoden vill man inte yttra sig om men som entrepenreuriell farmacevt skall man ha jävligt klart för sig var (s)kåpet står. För att uttrycka det aningen tydligare än vad de rödgrönröda gör.

Positionerna är alltså avsevärt mer markerade nu än vad de var för 24 timmar sedan. Några sådana här dagar till så har vi nog tillräckligt med information för att köra. Eller för att inte göra det…

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Väl talat! Regeringen sitter med hela benet i klaveret nu när oppositionen gör detta till en valfråga och när man hängt upp hela reformen på att någon forfarande måste hosta upp ett antal miljarder för kluster med apotek i dessa nya tider. Undrar även om det räcker med 10 % mer i marginal om man måste köpa ett kluster med Svedala, Hestra, Motala, Filipstad och Burträsk?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här