Blodtryckssänkare kan skydda mot ögonsjukdom

Det blodtryckssänkande medlet Atacand kan ha en viss effekt för att
minska risken att diabetespatienter utvecklar förändringar i näthinnan,
retinopati, som kan leda till blindhet.

29 sep 2008, kl 11:16
0

Det är tre studier av totalt 5 231 patienter runt om i världen som publiceras i två artiklar i the Lancet som visar att Atacand (kandesartan) kan minska risken för retinopati.

I två av studierna, Direct-Prevent 1 och Direct-Protect 1, undersöktes om kandesartan minskade risken för patienter med typ 1-diabetes att utveckla retinopati och om det minskade utvecklingstakten hos dem som redan drabbats av förändringar i näthinnan. I den tredje studien, Direct-Protect 2, tittade forskarna på om patienter med typ 2-diabetes som drabbats av retinopati, kunde bli bättre genom att äta kandesartan.

Personerna följdes upp i drygt 4,5 år och resultaten visade att i gruppen som hade ty 1-diabetes och som inte börjat utveckla retinopati när studien inleddes, hade de som behandlades med kandesartan en något mindre risk att utveckla förändringarna i näthinnan. Hos de som redan börjat utveckla retinopati syntes dock ingen signifikant skillnad mellan grupperna vad gällde att bromsa sjukdomens utveckling.

Resultaten i Direct-Protect 2 var mer lovande. Hos de patienter med typ 2-diabetes som börjat utveckla retinopati och som fick kandesartan syntes en högre chans för att sjukdomen gick tillbaka än i placebogruppen.

Författarna skriver själva i en kommentar till artikeln att ett viktigt budskap är att det främst är i de tidiga stadierna av retinopati som kandesartan är en användbar behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng