Annons
Blir covid-19-vaccin för barn godkänt i EU?
Foto: Istock

Blir covid-19-vaccin för barn godkänt i EU?

I morgon väntas CHMP komma med besked om Pfizer/Biontechs vaccin ska godkännas för 12-15-åringar.

27 maj 2021, kl 11:52
0

Annons

I morgon väntas EU:s expertkommité CHMP komma med ett beslut om huruvida Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin ska godkännas i EU för barn mellan 12 och 15 år. Beslutet ska enligt förhandsinformation tas “om möjligt”.

Ett eventuellt godkännande behöver dock inte betyda att vi börjar vaccinera barn i Sverige.

”Även om detskulle komma ett godkänt vaccin för barn är det inte säkert att Folkhälsomyndigheten skulle ge en generell rekommendation om man fortfarande ser att barn överlag inte blir svårt sjuka och inte heller bidrar till smittspridningen”, har Bernice Aronsson, utredare på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, tidigare förklarat i Läkemedelsvärlden.

Covid-19-vaccin för barn i Kanada och USA

I dagsläget är covid-19-vaccinet från Pfizer godkänt för barn mellan 12 och 15 år i Kanada och USA, och båda länderna har påbörjat vaccineringen. Enligt flera medier gick den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC förra veckan ut med uppgifter om att omkring 600 000 barn mellan 12 och 15 år i USA hade vaccinerats.

Inget land har ännu godkänt något covid-19-vaccin för barn under 12 år, men det pågår studier även för denna åldersgrupp. Bland annat gör Pfizer studier på barn från sex månader till upp elva år.

Många etiska frågor

Frågan om huruvida man ska vaccinera barn mot covid-19 är inte lätt och det finns många etiska aspekter som man behöver ta ställning till. Det visar bland annat Läkemedelsvärldens tidigare intervju med Per Brolin som är överläkare på barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och styrelseledamot i barnläkarföreningen. Han menar att frågan är komplex, och att det ännu finns för lite studieunderlag som gäller barn.

– Risk-nytta-balansen är helt olika mellan barn och vuxna eftersom barn inte blir lika sjuka, det måste man ha med i beräkningen. I dag finns det inte tillräckligt med data för att kunna säga ett självklart ja eller nej till massvaccinering av barn, och det kan därför finnas anledning att vänta med ett sådant beslut, har han tidigare sagt till Läkemedelsvärlden.

– Jag, eller barnläkarföreningen, är inte emot att vaccinera barn mot covid-19, men vi är samtidigt angelägna om det ska vara ett beslut fattat på goda grunder där vi inte ångrar att vi gick för snabbt fram utan att ha tillräckligt med data. Personligen tycker jag att det är för tidigt att säga ja eller nej än.