Annons

Beslut tidigast i april ? förändringar i oktober

Förändringarna som föreslås i läkemedelspropositionen är tidsmässigt framflyttade och föreslås träda i kraft från den 1 oktober 2002.

24 jan 2002, kl 21:24
0

Regeringens proposition ?De nya läkemedelsförmånerna? överlämnades efter viss försening till riksdagen den 7 januari, och bordlades där den 15 januari. Fram till januari månads utgång pågår motionstiden, där enskilda riksdagsledamöter kan lämna in synpunkter.

Rejäla genomgångar väntas

Socialutskottets schema för våren var vid denna tidnings pressläggning inte färdigställt. Enligt Monica Dohnhammar, kanslichef vid riksdagens socialutskott, är det dock sannolikt att utskottet handlägger ärendet för första gången omkring den 15-20 februari.
? Den här propositionen är så omfattande och allmänintressant att den knappast bara kommer att ?dunkas igenom?. Det lär bli ett antal rejäla genomgångar och kanske en offentlig utfrågning. Jag skulle gissa att vi får ett beslut i april, säger Monica Dohnhammar.

Politisk majoritet

Enligt vad Läkemedelsvärlden erfar finns politisk majoritet för huvuddelen av förslagen i propositionen. Både vänsterpartiet som miljöpartiet välkomnar exempelvis såväl den nya läkemedelsförmånsnämnden som förslaget om generisk substitution, även om de aviserat vissa invändningar på detaljnivå.
Förändringarna är framflyttade tre månader från det tidigare angivna datumet 1 juli. Istället föreslås alltså lagändringar och övriga förändringar träda i kraft från den 1 oktober 2002.
Vid denna tidnings pressläggning hade fortfarande ingen organisationskommitté utsetts för den nya läkemedelsförmånsnämnden.
? Ett regeringsbeslut om detta lär dock komma inom kort, säger Elin Michelsen, handläggare på Socialdepartementet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng