Bara hälften har hittills fått femte dosen
Foto: iStock

Bara hälften har hittills fått femte dosen

Under de första sex veckorna har omkring hälften av alla som är 65 år eller äldre fått den höstdos av covid-19-vaccin som ska fylla på skyddet.

19 okt 2022, kl 08:43
0

Folkhälsomyndighetens rekommendation av den femte dosen covid-19-vaccin till alla som är 65 år eller äldre började gälla 1 september. Efter sex veckor har nu omkring hälften i denna åldersgrupp tagit den rekommenderade höstdosen.

– Vi trodde att det skulle gå lite fortare att få upp täckningen för dos 5 bland de äldre än det har gjort hittills. Men just nu är vi ändå inte oroliga, situationen är för närvarande under kontroll, säger Johanna Rubin, vaccinexpert på Folkhälsomyndigheten.

Femte dosen viktig för riskgrupper

När myndigheten presenterade höstrekommendationen underströk flera experter att den femte dosen är viktig för de äldre och för yngre i vissa medicinska riskgrupper. De har en ökad risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19 och för de flesta har det gått fyra månader eller mer sedan den fjärde dosen. Ytterligare en faktor är att skyddet avtar snabbare för äldre än för yngre.

Nyligen gick EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ut med ett liknande budskap. ECDC-chefen Andrea Ammon uppmanade länderna att förstärka särskilt de mest sårbara gruppernas vaccinskydd mot covid-19 inför hösten och vintern. Inte minst med tanke på att smittspridningen fortfarande är hög och dessutom ökar i flera EU-länder. Experter varnar för att vi kan få en hög spridning av både covid-19 och säsongsinfluensa i vinter.

Vill få upp täckningen

Folkhälsomyndighetens statistik till och med 9 oktober visar att 60 procent av de äldre på särskilt boende i hela riket då hade fått den femte dosen. Bland dem som har hemtjänst var täckningen bara 42 procent. Av personer i åldrarna 65-79 år som varken bor på särskilt boende eller har hemtjänst hade 41 procent tagit en femte covid-19-vaccindos. Och bland dem som är 80 år eller äldre och bor kvar hemma utan hemtjänst låg täckningen på 59 procent.

Den genomsnittliga vaccintäckningen för 65+ blir därmed strax över 50 procent. För föregående påfyllnadsdos ligger täckningen bland de äldre en bit över 80 procent och för de tidigare doserna på över 90 procent.

– Vi vill ha upp täckningen till de nivåerna även för dos 5. Vi räknar också med att det kommer att bli så, även om det för närvarande går lite långsammare än vi hade trott, säger Johanna Rubin.

Följer utvecklingen

Hon vet inte om tempot beror på ett lägre intresse än förväntat för att ta vaccinet, på förändringar i regionernas och kommunernas arbetssätt eller på några andra faktorer.

– Vi har fortlöpande diskussioner med regionerna varje vecka och kommer att undersöka vilka förklaringar som kan finnas. Skulle vaccintäckningen för femte dosen fortfarande vara för låg i slutet av november, kanske vi behöver göra någon extra informationsinsats.

Johanna Rubin påpekar också att säsongens kampanj för influensavaccinering i riskgrupperna startar om några veckor.

– I fjol gav det bra respons att erbjuda samtidig vaccinering mot covid-19 och influensa. Den chansen kan vi använda även i år.

Fast vaccinschema dröjer

En fråga som många nu funderar över är hur länge det dröjer innan vi får ett mer fast schema för rekommenderade covid-19-vaccinationer, ungefär som för säsongsinfluensa. När kommer Folkhälsomyndigheten att kunna slå fast exempelvis att äldre och andra riskgrupper bör ta X antal doser per år, så att vården kan bygga in det i sin organisation?

– I framtiden kommer vi förhoppningsvis att kunna få ett mer hållbart schema för vaccinationerna. Men som utvecklingen av nya virusvarianter ser ut så är vi inte där ännu, säger Johanna Rubin.

– Behovet av påfyllnadsdoser beror fortfarande på hur variantträdet utvecklar sig och vi behöver fortsätta att vara flexibla ett tag till. Hur länge är omöjligt att säga.