Annons
EU-åklagare utreder inköp av covid-19-vacciner
Foto: Istock

EU-åklagare utreder inköp av covid-19-vacciner

Den europeiska åklagarmyndigheten bekräftar att det pågår en utredning om upphandlingen av covidvacciner.

18 okt 2022, kl 13:52
0

Annons

Den europeiska åklagarmyndigheten Eppo bekräftar i ett pressmeddelande att myndigheten utreder inköpen av covid-19-vacciner i EU. Eppo skriver att den här typen av bekräftelse av en pågående utredning är ovanlig. Bekräftelsen sker enligt det kortfattade pressmeddelandet på grund av ett mycket stort allmänintresse.

Europeiska åklagarmyndigheten är ett oberoende EU-organ. Det startade sin verksamhet 1 juni 2021. Dess uppgifter är att ”utreda, lagföra och väcka talan mot förövare av brott som riktar sig mot EU:s ekonomiska intressen”. Det kan till exempel handla om korruption, bedrägerier och penningtvätt.

I sitt pressmeddelande om vaccinutredningen går myndigheten inte in på några detaljer. Myndigheten avslöjar till exempel inte vilket eller vilka vacciner det handlar om eller vilka personer som granskas.

Flera medier, som citeras av bland andra Life Science Sweden, gissar dock att utredningen kan gälla de tidigare ifrågasatta kontakterna mellan läkemedelsföretaget Pfizers ledning och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det rör sig i så fall om misstänkt olämplig sms-kommunikation. Denna kommunikation ska ha förekommit mellan de två parterna inför unionens upphandling av 1,8 miljarder doser av vaccinet från Pfizer/Biontech.