Annons
Hon blir minister för läkemedelsfrågor
Rosenbad. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Hon blir minister för läkemedelsfrågor

Acko Ankarberg Johansson (KD) blir ny sjukvårdsminister och får även ansvar för läkemedelspolitiken.

18 okt 2022, kl 10:57
0

Acko Ankarberg Johansson (KD).

Jakob Forssmed (KD).

Acko Ankarberg Johansson (KD) blir sjukvårdsminister och Jakob Forssmed (KD) socialminister i den nya regeringen. Det meddelade den tillträdande statsministern Ulf Kristersson (M) under sin regeringsförklaring i riksdagen på förmiddagen.

De kommer att dela vård- och behandlingsfrågor mellan sig. Acko Ankarberg Johansson kommer att ansvara för läkemedelspolitiken och Jakob Forssmed för apoteksfrågor, enligt Kristdemokraternas presstjänst. Förutom ny socialminister blir Jakob Forssmed också chef för socialdepartementet och får ett särskilt ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälle.

Acko Ankarberg Johansson har varit ordinarie riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet sedan 2018. Mellan 2010 och 2018 var hon partisekreterare för Kristdemokraterna.

Jakob Forssmed har varit riksdagsledamot sedan 2014 och också förste vice partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2015. Han är också ekonomisk-politisk talesperson för partiet.

Den nya regeringen kommer också att ha en äldre- och socialförsäkringsminister. Denna nya post går till Anna Tenje (M).

Ny utbildningsminister, som också har ansvar för forskningsfrågor, blir Mats Persson (L).

Näringsminister och vice statsminister blir Ebba Bush (KD).

Om vård och behandling i regeringsförklaringen

I tisdagens regeringsförklaring deklarerade statsminister Ulf Kristersson, M, att den nya regeringen tänker öka det nationella ansvaret för vården. Bland annat kommer regeringen att tillsätta en statlig utredning som ska analysera ”för- och nackdelar med att långsiktigt införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap.”

Dessutom lovade han att genomföra en gemensam nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Det kan innebära en omfattande förändring jämfört med i dag när varje region har sitt eget IT-system.

Cancervården och kvinnors sjukdomar och hälsa är två områden där regeringsförklaringen utlovar nya särskilda satsningar.

Den tillträdande regeringen vill också ändra lagstiftningen så att det blir möjligt att genomföra en medicinsk abort helt och hållet i hemmet.

Regeringsförklaringen lyfter vidare fram den fysiska och psykiska hälsan hos unga som ett prioriterat område. Regeringen planerar en lagstadgad vårdgaranti med innebörden att barn som behöver hjälp och stöd ska få det inom maximalt 30 dagar.

Ett nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa ska inrättas och en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention ska redovisas senast 1 september 2023.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng