Bakslag för osteoporosmedlet lasofoxifen

Pfizer meddelade igår att FDA inte kommer att godkänna företagets nya osteoporosläkemedel Oporia, en selektiv östrogenreceptormodulator.

14 sep 2005, kl 13:09
0

Annons

Anledningen till FDA:s ställningstagande är hittills okänd. Pfizer har utvecklat lasofoxifen (Oporia) i samarbete med Ligand Pharmaceuticals. Läkemedlet hör till gruppen selektiva östrogenreceptormodulatorer, SERM, som delvis har samma effekt som vanlig östrogenersättningsterapi. Däremot har de ingen påverkan på livmoder, bröst och hypotalamus. Idag används SERM för att behandla och förebygga osteoporos, men det är känt sedan tidigare att de också kan sänka kolesterolvärdena.

Det enda läkemedlet i klassen är hittills raloxifen (Evista) och Lilly väntas lansera en andra generationens version 2008. En liknande produkt utvecklas av Wyeth som kan komma något år tidigare.

Pfizer har även lämnat in en ansökan för Oporia på indikationen vaginal atrofi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng