Annons

Inhalerat insulin jämförbart med injicerat

Flera läkemedelsföretag har idag insuliner för inhalation under klinisk utveckling. Idag presenterade Lilly och samarbetspartnern Alkermes kliniska resultat för en läkemedelskandidat som visar en effekt på blodsockernivåer som är jämförbar med injicerat insulin.

13 sep 2005, kl 12:46
0

Lilly och Alkermes har nu börjat rekrytera patienter till fas III-prövningar där säkerhetsparametrar kommer att utgöra primära endpoints, eftersom FDA uttryckt oro för att inhalerat insulin kan ha potential att skada lungorna. Studierna kommer att ta två år att fullfölja.

– Sett till hela läkemedelsklassen inhalerade insuliner ser vi ungefär samma effektivitet, men säkerhetsfrågan är den stora frågan, sa Scott McGregor på Lilly vid ett pressmöte igår.

Studieprotokollen har tagits fram i nära samarbete med FDA. Under 2006 kommer företagen även att initiera ett fas III-program med effektivitetsparametrar som primära endpoints.

Pfizer med fleras inhalerade insulin Exubera närmar sig ett godkännande i USA efter positiv bedömning av FDA:s rådgivande expertkommitté häromdagen (se artikel länkad i högermarginalen).