ASA tycks skydda mot melanom

En ny studie tyder på att kvinnor som använder acetylsalicylsyra har en minskad risk att utveckla hudcancer.

12 mar 2013, kl 10:31
2

Acetylsalicylsyra tycks vara på väg att bli ett nytt undermedel. Den senaste upptäckten är att substansen tycks minska risken för melanom. I alla fall hos kvinnor över 50 år.

I studien, Women`s Health Initative, som ligger till grund för upptäckten har en amerikansk forskargrupp följt upp närmare 60 000 kvinnor i åldern 50 – 79 år.  Forskarna följde kvinnorna i genomsnitt i 12 år och noterade vilka som utvecklade cancer. Alla kvinnor blev i början av studien tillfrågade om vilka läkemedel de använde. Forskarna fann att kvinnor som använde mer ASA hade lägre risk att drabbas av hudcancer. Totalt hade kvinnor som uppgett att de använde ASA 21 procent lägre risk för melanom jämfört med icke-användare.

I studien har man tagit hänsyn till riskfaktorer som pigmentering, användning av solkräm och liknande.

Även om den här studien bygger på självrapportering menar forskargruppen att den tyder på att acetylsalicylsyra skyddar mot melanom. ASA minskar inflammation och det kan förklara varför det minskar risken för melanom, menar läkaren Jean Tang vid Stanford universitet som hållit i studien.

Andra smärtstillande medel som paracetamol minskade inte risken för hudcancer. Jean Tang menar att de här fynden stödjer att en klinisk prövning utformas för att direkt testa om ASA förhindrar melanom.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng