Extra koll på adhd-medicinering

Läkemedelsbehandlingen av adhd diskuteras flitigt, speciellt behandlingen av vuxna. Nu ska den diskuterade behandlingen under lupp igen.

11 mar 2013, kl 12:09
1

Off-label förskrivningen av centralstimulerande läkemedel till vuxna har ökat lavinartat under senare år, 2006 var det knappt 5 000 vuxna som behandlades med läkemedlen idag är de drygt 32 000 och många av har fått behandlingen först i vuxen ålder.

– Eftersom det är en så omdiskuterad behandling och en så stor ökning ska vi, tillsammans med bland annat Socialstyrelsen följa upp den här förskrivningen till vuxna, säger Bengt Andrée klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket ska utöka säkerhetsuppföljningen avseende centralstimulantia.
Myndigheten ska också stödja kvalitetsregistret föradhd för att förbättra uppföljningen av behandlingen. Idag finns det alltså inte något centralstimulerande läkemedel godkänt för nyinsättning på vuxna. Men Novartis har lämnat in en ansökan om att Ritalin ska godkännas.

– Ja företaget anser sig nu ha totat ihop resultat som gör det möjligt att få preparet godkänt för vuxna, säger Bengt Andrée. Det är en decentraliserad ansökan med England som koordinator och Bengt Andrée tror att ett utlåtande bör komma i början av sommaren.

– Men den planerade säkerhetsuppföljningen påverkas inte av ett eventuellt godkännande, säger Bengt Andrée.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är fantastiskt att läsa om det här. André har ju precis varit ute i SVT och gett en grov förfalskning av de verkliga förhållandena. Historien går att läsa här: http://jannel.se/LVConcertaMars13.pdf
    Vad som förvånar är att Ingert inte ställer någon kritisk fråga till André med anledning av Läkemedelsverkets verklighetsförfalskning. Hon känner ju sedan länge till fakta i ärendet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng