ASA mot leverfibros

Nu tros acetylsalicylsyra också ha effekt på leverfibros, speciellt hos patienter med störst risk att utveckla sjukdomen.

11 nov 2014, kl 11:48
0

Det tycks som användningsområdena för smärtstillande ASA blir allt fler. Förutom den smärtstillande, febernedsättande och antiinflammatoriska effekten har ASA också visat positiv effekt vid kardiovaskulära problem. Det finns också studier som tyder på att ASA skyddar mot cancersjukdom. Och nu har en studie presenterats om ASA:s effekt på leverfibros.

Det var på en konferens i Boston om leversjukdomar som data som tyder på att ASA också kan ha positiv effekt på leversjukdomar presenterades. I en populationsbaserade studie såg forskarna ett konsekvent samband mellan de som använde acetylsalicylsyra och mindre leverfibros. I studien ingick 14 000 vuxna.

Forskarna gick vidare och studerade samband mellan användningen av acetylsalicylsyra, ibuprofen och leverfibros hos patienter som löper störst risk för fibros. I dessa analyser av patienter med hepatit B och C, storkonsumenter av alkohol och patienter med fettlever såg forskarna mindre leverfibros hos patienter som använde acetylsalicylsyra. Däremot fann de ingen koppling mellan ibuprofen och lägre stadier av fibros.
Men studiens resultat begränsas bland annat av att det är en observationsstudie.

Forskarna tror att det snarare är acetylsalicylsyrans trombocytaggregationshämmande än dess antiinflammatoriska effekt som förklarar dess positiva påverkan på leverfibros.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng